skip to Main Content

Fidye Virüsü Karşı Belgelerinizi Yedekleyin ve Koruyun!

Fidye virüsü (CryptoLocker), bulaştığı bilgisayarlardaki dosyaları şifreleyen ve bu şifreyi açmak için de para isteyen zararlı yazılımlardır. Basit bir şifreleme yazılımı olan bu virüsler, internet üzerinden indirilen birdosyanın çalıştırılması, e-posta kutunuza gelen bir olta iletideki pdf yada diğer belge türlerinin indirilip çalıştırılması sonucu bulaşır ve kısa sürede bütün belgeleri şifreler.

Bu şifreleme sonucu yüzlerce belgeniz açılmaz duruma gelir. Ayrıca bu virüs bilgisayarınızın masaüstüne ya da belgeler klasörünüzün içine bir metin ya da html belgesi bırakarak, belgelerin açılmasını sağlayan şifrenin gönderilmesi için ödeme yönergelerini de yazar. Ödemeyi bitcoin, icach yada para olarak ister. Birçok işletme binlerce dolar ödeme yapmış olmasına rağmen şifreyi alamamış ve bilgisayarlarına format atıp, hem belgelerinden, hem de paralarından olmuşlardır. Ancak ödeme yapıp şifre alan işletmeler de bulunmaktadır.

Antivirüsler tespit etmez mi?

Genellikle iş işten geçtikten sonra antivirüsler tespit eder. Bir virüs ilk çıktığında antivirüs firmalarının veritabanına girene kadar hiç bir antivirüs bu virüsü tespit edemez ve durduramaz. Antivirüs programlarının veri tabanına kayıt olarak girdikten sonra antivirüs programları bu virüsleri temizleyebilir.

Fidye virüsü Nasıl bulaşır?

  • E-mail kutunuza bir posta gönderilir, “hesabınıza şu kadar ödeme geldi lütfen aşağıdaki bağlantıya girip onaylayınız.” gibi saçma bir mesaj ve altında da bir bağlantı. Bu bağlantı sizi virüslü sayfaya gönderir.
  • “Mobil telefon faturanız şu kadardır. Faturanızı ekte görebilirsiniz” gibi bir posta mesajı. Ekteki PDF dosyasını indirip çalıştırmanız durumunda fidye virüsü belgelerinize bulaşacaktır
  • Emniyet Genel Müdürlüğü logosuyla gönderilmiş bir mesaj yine ekindeki belgeyi açmanızı isteyen veya bir sizi bir sayfaya yönlendiren bir bağlantı. Dalgınlığa gelip açmanız durumunda belgelerinize veda edebilirsiniz.
  • Ve buna benzer olta iletilerle virüslü belgeler açtığınızda virüs bilgisayarınıza bulaşır.

Bilgisayarınızı bu fidye virüsü ve diğer zararlı yazılımlardan korursunuz?

  • Güvenmediğiniz şüphelendiğiniz, göndericisini tanımadığnız hiç bir iletideki eki bilgisayarınıza indirmeyiniz ve indirseniz bile açmayınız. (Belgeyi bilgisayarınıza indirmeniz durumunda virüs bilgisayarınıza bulaşmaz, indirip açmanız durumunda bulaşır.)
  • Bilgisayarınıza bir harici hard disk takın ve belgelerinizi düzenli olarak yedekleyin. Yedekleme işlemi bittikten sonra hard disk kablosunu bilgisayarınızdan çekin.

FTP ile yedekleme

  • Belgelerinizi online yedeklemek için uygun fiyatlara 100 GB kapasiteden başyalan çözümlerimiz var. Bu hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Bu kapasite ortalama bir işletmenin bütün belgelerine yetecek bir kapasitedir. Bilgisayarınızdaki önemli belgelerinizi kaybetmeniz durumunda, online olarak bu belgelerinize ulaşabilirsiniz.

Online Backup Programı ile dosyalarınızı otomatik yedekleyin.

  • Dosyalarınızı kaybetmeden önce bilgisayarınıza kuracağınız ücretli/ücretsiz dosya yedekleme programı ile belgelerinizi düzenli olarak FTP alanınıza yedekleyebilirsiniz. Yedekleme yardımı ile ilgili bizi arayınız.

Detaylı bilgi için https://www.asoregister.com/ftp-alani

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top
Ara